You Will Never Walk Alone...(",)

SELAGI ALLAH DI HATIMU, SETIAP MASALAH ITU BUKANLAH BEBANAN TETAPI MERUPAKAN UJIAN DAN TARBIYAH DARINYA..... REMEMBER ALLAH S.W.T ALWAYS, AND YOU WILL NEVER WALK ALONE...

Hafiz & 'Asyikin...=)

Daisypath Anniversary tickers



Smgu di Cairo puasaku seronok walopun agak lama...(16 jam je pun!;p)
Stiap kali berbuka, pasti ada yg ajak bersama...
Terima kasih bos-bos dan rakan sekerja...
Terima kasih isteri2 bos yg masakkan mkanan asia...
Jasa kalian hanya Allah yg boleh membalasnya...
Sekurang2nya 3 pinggan aku belasah selamba..;p
Kalo berbuka di restoran pula, nasi arab la mknannya...
Sepinggan nasi arab aku sorg saja, kuangkat muka nmpak bos terbeliak mata,
Hang mkn ka mentekedarah depa tnya, aku senyum smpai telinga, pastu malu tak semena-mena...
Itulah terjadi kalo makan tak ingat dunia, dalam hati takmo membazir mknan yg depa belanja... ;p
 Yg pasti berbuka dgn rakan2 semalaysia...
Alhamdulillah, syukur tak terkata...terasa hidup seperti 1 keluarga...

Minggu kedua cabaran puasaku bermula...
Idupku offshore kali ini bukan di atas kapal dari Malaysia...
Utk pengetahuan semua, klo kapal Malaysia mknannya halal belaka...
Itu keutamaan Petronas utk semua pekerja-pekerjanya...
Tp kapal kali ini flag Norway, bermakna kata halal not their way...
Kapal ini bukan Petronas yg sewa, jd halal haram cerita kedua...
Maka berdepanlah aku dgn ujian, sahur dan berbuka blum tentu bersajian...

Termasuk aku, org muslim ats kpl ini hanya tiga...
Dua org Egyptian, sorg hero hensem Malaya... ;p
Bukan niatku utk menjaja cerita, cuma tersemat sekelumit kecewa...
Kedua dua mereka makan apa saja, kerana mereka yakin halal semuanya...
Namun boss aku pernah berkata, pak arab x kisah dan darurat pd mereka...
Jadi tak hairan jika mereka belasah apa yg ada...tp blum pernah ada ba alif ba ya...
Kini tinggallah aku seorg diri, membawa diri dgn mazhab shafie...
Yg mana boleh dielak, aku elaki, namun pinggan mangkuk aku tak berdaya nak samak di sini...
Yer lah, nama dok tgh laut, mana ada tanah yg aku nak kaut...huhu

Aku terus mengkaji, dari mana kapal ini sebelum tibanya ia di sini...
Mana tau kot2 pembekalnya diyakini, boleh aku mkn klo ikan tidak dihidangi...
Scotland tpt terakhir persinggahnnya, tentu dr sana juga pembekal makanannya...
Aku sorg diri yg dok gundah gulana, bekalan mereka ada cop halal ka?
Namun Alhamdulillah syukur pada yg Esa, setiap waktu sahur dan iftarku ada rezeki drNYA...
Stiap kali sahur roti dah ada, mmg sedap makan dgn nutella,
Hanya ikan kucari waktu berbuka, jd vegetarian klo seafood tiada...
Aku bersyukur pada yg Esa, kerana di sini kugapai pengalaman berharga...
Dapat merasa mknan tanpa rasa, dapat pengalaman xlalu nak mkn sekali sekala...
Jadi vegetarian khidupan biasa, walopun sayurnya direbus sahaja...
Tp yg pasti rezekiku sentiasa ada, jika dibandingkan dgn muslim di Gaza... L

Tukang masak asal dr Filipina, katanya mknan terhidang halal semua...
Tp aku sorg kurang percaya, sijil halal ku cari tak jumpa2...
Depa yg berdua tak kira apa, punyalah sedap mkn segalanya...
Hari ke 7 jelas kebenarannya, kunampak menu “Pork sour stew” di whiteboard tertera...
Itu menu bg mereka syif mlm, ketika aku sahur depa lupa nak padam...
Dalam hati bertambah geram, muka tukang masak kurasa nak hentam...
Mana dia blajaq pork tu tak haram, sat lg aku flying kick, dlm laut hang tersembam...(fuyoh!!)
Bukan dek kerana Pork yg aku rasa semacam, tp dek mempermainkan nilai halal buat aku merah padam...
Tp maklumla aku ni limited ketinggian, takut nak flying kick muka terkena pinggan...(t’ganu yer sbb nk akhiri dgn an ;p)
Klo dibandingkan saiz badan, saiz pehaku hanya depa punya lengan...
Cuba bayang saiz peha depa klo melawan, mau kat spital aku posa sebulan...
Jadi aku postpone dlu ku punya angan2, lepas sahur setel baru aku pikirkan...
Nasib baik Islam mengajar jgn berdendam, kemarahan td dalam hati kupadam...

Aku kaji bekalan makanan, selalunya stiap 2 mgu akan ada bekalan baru...
Bekalan mknan dr Egypt sudah tentu, kerana tempat terdekat kami di situ...
Hari ke 8 ku dapat tahu, kapal bekalan mknan sedia menunggu...
Namun laut bergelora terpaksa tunggu, sblm transfer bekalan mknan baru...
Nampaknya ada sedikit harapan, utk cari mknan halal dimakan...
Andai ada sijil halal sbg kepastian, bekalan lama abis dlu akan kupastikan...
Barulah yakin utk aku makan, barulah bertambah sket lemak di badan...;p
Bukan kerana tak ckup berat badan, skadar nak cari penebat sejuk tahap gaban...
Klo dilihat muscle yg ada ni pun boleh tahan, sikit lg nak sama dgn Salman Khan... ;p
Tp bila pakai bju tebal org tak perasan, depa dok kata aku tak ckup keberatan...
Al-maklumlah muscle ku mcm tuan, nak kluaq depan2 jd malu segan... ;p
Tu yg nyorok dlm pakaian, hanya kluaq bila diperlukan... ;p

Cukup di sini entry kali ini, kalo ada ms nnt kutulis lg...
Doakan aku disini lalu nak makan, utk jlni sisa2 baki Ramadhan...
Semoga tahun ini lebih baik dr thn kemudian, smoga puasa kita suma dapat keberkatan...
Mohon maaf pengakhiran perkataan, andai ayatku mengganggu perasaan...


1 comments:

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)