You Will Never Walk Alone...(",)

SELAGI ALLAH DI HATIMU, SETIAP MASALAH ITU BUKANLAH BEBANAN TETAPI MERUPAKAN UJIAN DAN TARBIYAH DARINYA..... REMEMBER ALLAH S.W.T ALWAYS, AND YOU WILL NEVER WALK ALONE...

Hafiz & 'Asyikin...=)

Daisypath Anniversary tickers

(Catatan perjalanan oleh hasben terchenta di muka bumiNya yang luas ini..........=)

Dugaan bukan bebanan...
Cabaran bukan halangan...
Alhamdulillah, Allah ada di mana2...
Allah mendengar rintihan rentetan doa...

26 Julai 2010, 9.30mlm wktu Malaysia, aku tiba bersama isteri dan keluargaku tersyg...
keluargaku bergelar sahabat, telah tiba di KLIA...siap bersedia menunggu di KFC...tau2 ja!
KFC hidangan terakhir di bumi Malaysia, yg mana pd ketika itu tidaklah sesedap mana...
Tp kini, aku menghargainya...
Sejam masa diperuntukkan utk bersembang2 di KFC...trimas family and sahabat!

Setelah selesai solat terakhir di bumi Malaysia...
Pelukan terakhir mama,
Dakapan terakhir baba,
Ciuman terakhir buat isteri...
Kata2 terakhir buat abgcik...
Ungkapan trimas buat sahabat2 karib...
Maaf ku pinta ats segalanya.
Aku akhiri dgn bersalaman dgn Polis di depan escalator...
“sambung blaja ke dik?” terasa agak muda skejap...heee...

Tiba di Amsterdam jam 6.40pg (12.40pm Malaysia), batt hp low...
adeh, adapter dlm bagasi check-in plak!
Setelah selesai msg terakhir di antar, hp skadar perhiasan...
Xpa, aku ol jap, mana tau org yg akn menjemputku ol pepagi buta...gagal!
Setelah setel membuang sisa dr Malaysia di Amsterdam,
Aku menuju ke gate 82, maaakk aiii besaq betoi airport neh smpai gate beratus2....
Lg skali aku ditnya ingin smbung blaja?hahhaa... J

Tiba di Oslo jam 12.45pm (6.45pm Malaysia)...
Adeh, xde plak org yg patut amik aku neh...
Nk tepon, batt kong...nk guna public, duit syiling xde...
Aku g ke money exchanger utk tukar syiling...alamak, dorg xde syiling...suma duit kertas...
Aku nk tukar USD 1, dorg kata service charge NOK 50...maaakkk aai, xjd!
Haaa, adapter dlm beg, dh bleh amik...
Cari port baek sket, tersorok tepi tiang...takut kantoi mknan setgh beg!kang kastam kata aku seludup mknan...
Aku kluakan kunci azimat utk buka beg, Alhamdulillah kunci berfungsi...
Sbg double barrier, kunci tgh menggunakan nombor rahsia...
Tiba2, awat senang sgt nk pusing nombor neh?adeh, rupa2nya dh loose...rosak!
Mgkin sbb beg kena baling2...aku coba gak...
pusing punya pusing, angkat tungging terbalik, toggek duduk mangkit, masih xleh buka...
adehh..

Sensorg di airport yg xpernah smpai...tp aku bukan sorg, DIA ada J
Aku memberanikan diri utk tnya beberapa org nk tukaq USD 1 utk dpt NOK...dpt la NOK 6...
Alhamdulillah...min charge utk tepon adalah NOK 5...maaaakk aaii, tu dah RM 3...
Takpa, aku call jek, skali masuk voice mail, n public tu mintak duit lagik!RM3 sini mcm RM 20 kat Malaysia???
Adehh...

Skali aku nmpak kat public phone tu ada gambar master card/visa etc...
Huh?public phone pakai kad kredit???aku ingt phone card...
Aku try, skali klua bahasa Norwegian daa kat monitor public tu..
Aku pn try jek, tekan terus no hp org yg patut amik aku, tp failed.
Aku tnye pd org berdekatan, Alhamdulillah dia leh speaking...
Rupa2nya kena buat mcm isi minyak daa, kena masuk n tarik klua, tgu kejap...
Lps clear, br leh call...alhamdulillah...

Tp cal org yg patut amik aku xdpt dikontek gak...hah, sudah!
Aku check dompet aku, ada lg satu business card from Norway...
Terus aku call n Alhamdulillah dpt...dia terus call org yg patut amik aku...
Skali org yg patut amik aku lupa daa, dia ingt aku smpai ari rabu...
Akhirnya, aku smpai kat hotel jam 4pm...

Dia ajak mkn, Alhamdulillah,heeee...
Aku turun blk, n naik cab ke tpt mkn...xjauh mane, dlm 5-6km, tp kena ratus2 NOK!!!
Maaakk aaii, keje pemandu teksi pun leh kaya...tp suma teksi kat sini Mercedes aa, hahaha...
Alamak, tpt mana dia bwk neh?xleh nk elak, suma restoran ada arak...
Alapak, lapaq la aku rinih...aku just order ikan yg hnya direbus tanpa sebarang perasa or rempah...
Restoran tu ikut jek, Alhamdulillah...
mmg dtg isi ikan sepotong berwarna putih, bersama lemon sauce dlm mangkuk berasingan...
Logik la mkn ikan jek,hahaha...meal pertama di bumi Norway...
terisi 1/10 dr ruangan perutku, Alhamdulillah...
Nk blk, kena byr dlu, tgk2 resit dia NOK 500 skali ngn tips...
ADEEHHH, RM 300??? Mknanya meal aku dlm RM150??? Ikan jerung kot aku mkn td, mahal sbb berisiko tinggi nk tgkap...x pun ikan duyung...
Setel membyr, org yg amik aku tu blk ngn suaminya...opposite direction dr hotel aku, so aku ckp xpa, aku blk seniri...kononnya xnak menyusahkan org...

Dorg ilang dr pandangan jek,
Aku kluakan peta yg aku baru amik di airport td, aku cuba analyse mana aku berdiri...
Yeah! Akhirnya aku berjaya...alhamdulillah...
Aku amik keputusan utk jln jek memandangkan cab sgt la mahal yg amat sgt!
45min berjln campur sesat sket2, aku smpai di hotelku jam 6.15pm!Alhamdulillah...

Kepalaku memikirkan psl beg sepjg perjlnan td...
Aku terus cuba buka setlh masuk ke bilik...
Masih cuba tungging terbalik, masih blum berjaya...
Aku coba skill baru, mengepit plak smbil memusing numbor, nmpaknya mmg dh rosak...
Mgkin kepitan ini bukan utk kepit beg, klo terbuka, nnt jd ‘beg kangkang’ plak, hahahaaa...
Nombor berpusing tp bhgn dlm maintain xpusing...
Adeh, takkan nk pecah beg neh, nnt nk pakai apa plak simpan brg2?
Klo masuk toilet harga RM 6, brapa ratus ribu plak harga beg besaq neh...dh la xbuleh claim,hahaha...
Sejam masa berlalu...maghrib lmbat lg neh, aku nk mandi dlu b4solat setelah skian lama xmandi...
Mgkin kerana aku solat lewat, keadaan semakin ssh...MUNGKIN, aku xpasti...
aku terus amik keputusan solat dlu, walopun xmandi...
aku di tgkat 12, takut kompas kiblatku terganggu oleh magnetic dlm bgnan...
Alhamdulillah, masih sama directionnya setelah aku tungging terbalik...

Sesudah solat 6 rakaat,2 asar, 2 zuhur and qada’ subuh 2 rakaat, aku terus cuba lg...
Masih gagal...tp tiba2, DIA membantu...semasa aku pusing nombor tersebut, aku terdgr “klik”!
HUH?!Bismillah...aku coba buka beg, Alhamdulillah...sejam setgh nk buka hg neh!
Aku yakin DIA yg membantu kerana aku cuba buka dgn cara yg sama sejak sejam setgh td...
ALHAMDULILLAH...

Aku terus amik international adapter utk charge hp sbb aku xhantar msg pd parents and isteri kata aku sudah slamat tiba...
Tgk2, adapter aku bebdn petak sedangkan ruangan cucuk berbentuk bulat...kaki dh betul dh, cuma bdn petak...xbuleh masuk plak...adeh...
Aku teringat charger ku lg satu yg mmg hnya ada dua kaki n berbdn leper...
Alhamdulillah, buley muat and masuk...mandi!setelah charge hp...

Aku masih memikirkan psl adapter plak...
Aku nk buat wiring seniri, tp xde screw driver...and klo buat wiring seniri, xde protection sbb fius dlm kepala plug...jd papa nnt, meletop laptop aku kang!
Akhirnya aku ternmpak lampu di meja...DIA memberi jln...
AHA!


Lalu inilah jd nya..............................................................
Yes, menyala! Alhamdulillah...

Aku berjaya meng’charge’ laptop n online pd mlm tersebut...ALHAMDULILLAH...

Hari khamis, aku berjaya membulatkan body adapterku yg petak itu...
Ada gunting dan tape di tpt kerja ku, Alhamdulillah...
Inilah hasilnya =).....................................................................


Work station baruku...

Tempat solatku...


“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya” ayat 286, surah Al-Baqarah.

ALHAMDULILLAHIRABBIL’ALAMIN...



salam....

salah satu artikel menarik tentang pertunangan dalam Islam untuk kita kongsi dan renung2kan bersama.....


RAHSIA PERTUNANGAN

Pertunangan juga tidaklah perlu dihebahkan.
Lucu juga saya apabila ditanya oleh Yurzi yang kehairanan melihat saya yang datang pertama kali ke Galway, tetapi mengenali seorang muslimah di situ.

Nabi SAW sendiri ada mengingatkan kepada kita:
“Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan” (Hadith riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair Radhiyallahu ‘anhu, dan disahihkan oleh al-Albani di dalam Irwa’ al-Ghalil)

untuk bacaan detail bolehlah klik kepada link yang dekat atas tu....=)